2015年7月20日 星期一

點止冰冰島@Þórsmörk(20/7/2015)


Thorsmork is the southern end station for the "Laugavegur" hiking trail to Landmannalaugar, where the hikers can catch scheduled buses headed east (Klaustur) or west (Reykjavik) on the Landmanna Route.

Þórsmörk is a beautiful Nature Reserve and a “must see” during your stay in Iceland. It is a favorite among hikers as it offers good access to endless hiking trails in beautiful volcanic landscape, with views over the three glaciers; Eyjafjallajökull, Mýrdalsjökull and Tindfjallajökull.

Arriving in Þórsmörk, the bus stops at the Volcano Huts in Húsadalur, where there is a restaurant and you can get information about the best hiking trails in the area. From there you can easily access the hiking trails and spend the day walking along marked trails in the beautiful volcanic landscape of Þórsmörk.

Hiking routes in BÁSAR:
1.     Walk the lovely Bólhöfuð circular walk. Start beyond the wardens’ hut and return down the wooden steps behind the lodge. [1 – 1½ hrs]
2.     Walk up Strákagil and back [2½ – 3hrs]
3.     Ascend Réttarfell (1½ – 2 hrs – longer if you do the full circuit via Álfakirkja)

Hiking routes in LANGIDALUR
1.      Ascend Valahnúkur for a superb 360o view of the glaciers, valley and desert. [1hr up; ½ down]
2.     As above but descend to Húsadalur huts and return by the valley [1¾ – 2½ hrs]
Walk to Húsadalur huts through a lovely valley. Stop for a coffee and return the same way. [2 – 3 hrs]

http://www.volcanohuts.com/how-to-get-to-the-volcano-huts


今天7:30才起床,昨夜睡在羽絨睡袋中真的很溫暖、其實不用羽絨睡袋,因為有暖氣,很熱。

Volcano hut 訂的早餐真的很豐富,包括多種面包、芝士、水果、果汁等等,任食

我們今天打算行山,天氣突然下大雨,心情真的很灰,即刻回房從新部署,拿出所有雨衣,保暖用品,準備出發,一出門口,雨竟忽然停下了,人也愈行愈充滿力量,至少已經沒有下雨的憂慮。本想行四五小時的山路,也不怕天黑,因為這裡的夏天難以天黑,十點才有日落,兩三點又日出了,所以在日光方面完全沒有難度,但由於出發前天氣不好,天下著很密的雨點,所以我們選了最易行又最漂亮的一條路線,到了網頁有介紹,其實就是在山上走一個圈,看到兩冰川匯聚一堂,非常震撼。由Volcano hut出發到Valdurar,這邊職員說只行二、三小時,但我們行了約五小時,因為我們在山頂拍照、野餐。其實Reykjavik Excursions也有做這一個tour的巴士服務,但他們行得很快,對香港人來說行山時間恐怕太短促。山上也有小型碎石,所以可以自己行不用參加團,上山住兩晚!









這座山其實不難行,但樓梯較多,在它們的分級中屬於中等難度,要由Husadaur行去SkogarLandmannalaugar 不容易,因為長途行山難行,但我很想有機會試一次! 在冰島見到大部分遊客都是以行山裝備作為日常裝備,真的很有氣氛,我很喜歡。

 Þórsmörk的營地Husadaur volcanic hut 上了一段山路走到第二個營地Langidalur,近距離接觸Krossa冰川河水,很冷,很清。我們行上山見到兩條冰川開出的河谷,一條冰川叫做Krossarjokull,另一條叫做Tungnakvislajokull,這兩條都是Myrdalsjokull的分支冰川,很壯闊,車在山谷行駛好像一隻碼蟻,上到458米的Valahnukr山頂,更近距離看到之前2012年爆發Eyjafjallajokull火山冰川,看到眼前這幾坐冰川,冰川切割的河谷,真的不枉此行。當然我也想到全球增溫的情況應該是惡化中。



































本以為原路都很大風,但行山時又沒有。冰島大風是因為這邊的氣候,不適合樹木生長,只有mosses 或者cushion plants。讀A-level  geography 學過,一直很想親眼認識tundra taiga 地區的動植物和冰川地貌,慶幸可以在港英年代學到這些有趣的東西,以前的教育沒有太多師生互動,但學習內容很好玩。雖然我也認同以前地理課程很闊,學生很難去測考,但對於一個家境一般的中學生,大部分知識也是從學校而來,所以課程令我們可以開拓視野。

黃昏時,在廚房食下薯片寫下日記,心情很悠閒,晚上還要在這邊翻熱罐頭龍蝦湯呢!這晚廚房很熱鬧,一班法國廚神在煎羊架很大陣象。陸續有不少人到來,他們都很繁忙,我看見不同類型的即食食品,行四五日山又露營就要自己預備很多食物。

可惜,天氣一直下大雨,看不見昨天那美麗的日落了。

如果喜歡行山的朋友實在有太多選擇,但只是在夏天公路才會開。
Trails into the Great unknown
Dream Trip: Hike Laugavegurinn Trail, Iceland


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